Inför 2021

År 2020 pågår för fullt, men har ju visat sig vara ett riktigt märkligt år som snart går mot sitt slut. I februari var det sportlov och vi åkte till Italien, men till södra delen – Pompeji – och såg lämningarna från vulkanutbrottet. Men därefter följde ju det stora utbrottet av covid-19 som påverkat alla människor på klotet.

Eftersom jag är lärare på Danderyds Gymnasium fick jag övergå till distansundervisning från mitten av mars och fram till skolavslutningen. Det gick, men var i det långa loppet ganska krävande för såväl elever som lärare.

Nu har vi undervisning på skolan även om allt inte är som vanligt, alla ska hålla avstånden och sprita händerna hela tiden. Men så länge undervisningen fortfarande får vara i skolan är vi nöjda.

Jag har samhällskunskap, historia, mentorskap och handleder gymnasiearbete främst med elever på samhällsprogrammet, men även ekonomi och natur. För varje år som går blir det lättare att vara lärare, men det finns massor kvar att lära. Så det räcker livet ut, skulle jag säga.

Snart år 2020

Ytterligare ett år har gått, det här året har jag arbetat heltid som lärare i samhällskunskap och historia på Danderyds Gymnasium. Jag har lärt mig väldigt mycket och haft elever i alla årskurser som fått lära sig om demokratiska processer, mänskliga rättigheter, medial strategi, vetenskapliga metoder och rapporter, historiska processer, börskraschar och revolutioner, förtryck och kamp för bättre villkor. Det har varit roligt att se eleverna utvecklas under den här tiden.

Allra roligast är att se när de har blivit så nyfikna att de inte kan låta bli att reda på mer – och det är en lyx med lärarjobbet: Att få vara där och se hur unga människors världsbild öppnar sig.

År 2019 har börjat

Då är vi inne på ett nytt år, 2019 har precis börjat när jag skriver det här. I dagarna kommer boken jag skrivit som medförfattare tillsammans med Anna Hage, 30 år av tystnad, ut på pocket.

I övrigt arbetar jag som lärare i samhällskunskap och historia på Danderyds Gymnasium, då och då också som yogalärare i ashtangayoga och vid sidan av det arbetar jag (som vanligt) med att skriva och redigera texter, men i mindre skala än jag vanligtvis gör eftersom lärarjobbet tar mycket av min tid.

Jag hoppas på ett år med mycket läsande, skrivande och lärande. Vi behöver alla lära oss nya saker, oavbrutet, och när vi väl väckt nyfikenheten så går det inte att låta bli att lära sig nytt, förkovra sig, utveckla sitt tänkande. Läs på, bilda dig, gör allt du kan för att behålla ett öppet sinne.

Det är mitt råd för ett roligare liv.

Lärare på allvar

Från hösten 2018 kommer jag att på allvar börja arbeta som gymnasielärare i mina ämnen, samhällskunskap och (så småningom) historia. Hittills har jag varit åtta månader på Thoren Business School där jag varit samhällskunskapslärare för tre klasser, mentor för en annan klass samt vikarierat då och då i historia. Under samma period har jag arbetat som journalist och skrivit i Metro regelbundet.

Jag har fått min behörighet som lärare och tycker att det är ett fantastiskt roligt och utvecklande jobb. Men skriva kommer jag alltid att göra. Och, såklart, läsa.

Men innan hösten kommer sommarlovet. Ha en fin sommar!

Lärarexamen och ny bok

Nu har jag äntligen tagit examen på lärarutbildningen. Jag är numera behörig lärare i samhällskunskap och historia på gymnasienivå. Yey!

Dessutom kom boken 30 år av tystnad ut i början av februari, där jag är medförfattare och berättelsen handlar om Anna Hage, som blev vittne till Palmemordet, 17 år gammal.

Under våren kommer jag att fortsätta 50 procent som journalist, skriver bland annat för Metro, Biblioteksbladet, Fotografisk Tidskrift med flera tidningar och så förstås med författarskapet, som kan innebära en del föreläsningar och annat skrivande. Övrig tid arbetar jag som lärare i mina ämnen.

I februari kommer nästa bok

Den 7 februari kommer min nästa bok ut – fast den är inte helt min, utan jag är medförfattare. Boken heter 30 år av tystnad och det är Anna Hage som är den andra författaren, det är en berättelse om hennes liv som starkt påverkats av mordet på Olof Palme. Hon försökte nämligen rädda livet på honom.

Vad gäller lärarutbildningen ska den vara klar och jag inväntar bara det allra sista för att få mitt examensbevis som ska leda till lärarlegitimationen. Jag arbetar halvtid som lärare redan, jag är gymnasielärare i samhällskunskap och historia. Den övriga tiden är jag verksam som journalist.

Här kan ni läsa en av mina senast publicerade texter – den handlar om den unga generationen (precis som boken Generation Ego som jag gav ut 2014).

Snart färdig lärare

Tiden går. Nu gör jag min allra sista termin på Stockholms Universitets lärarutbildning KPU, alltså Kompletterande Pedagogisk Utbildning. Den sista terminen innebär den sista praktikperioden (jag håller alltså lektioner i samhällskunskap och historia på Thoren Business School) samt en C-uppsats som ska lämnas in i januari 2018. Sedan är jag behörig ämneslärare för gymnasiet i mina ämnen, historia och samhällskunskap.

Men såklart arbetar jag också med skrivandet. Ett stort projekt, faktiskt en bok, än så länge hemlig, har jag varit medförfattare till. Den kommer ut på Bokförlaget Forum i februari 2018. Dessutom skriver jag artiklar som alltid, i höst går det att läsa mina alster i bland annat Fotografisk Tidskrift, på RFSU:s hemsida och i tidningen Metro.

Jag arbetar också som yogalärare på Yogashala Stockholm. Lärare i ytterligare ett ämne alltså, fast yogan är kanske att betraktas som ett mer fysiskt/filosofiskt ämne.

Antologi, journalistik och studier

En antologi som heter ”En annan historia” (redaktör: Lina Thomsgård) kom ut i januari 2017 på Volante förlag. Jag är en av de 51 personer som skrivit text i boken. Alla har valt en person i historien de berättar om. Den person jag skrivit om är Barbro Alving. Som jag älskar, för hennes humor, språk, pladdrighet i kombination med stort allvar.

Annars arbetar jag som vanligt med journalistik, jag skriver för olika tidningar som Biblioteksbladet, Metro, Fotografers Tidskrift och Syre, för att nämna några.

Dessutom utbildar jag mig – snart är jag färdig yogalärare. Och så småningom ska jag även ha en lärarlegitimation i samhällskunskap och historia på gymnasiet, är tanken. Önska mig lycka till, det behöver jag!

Pågående arbete

Då sparkar hösten 2016 igång. I höst arbetar jag som frilansjournalist på 60 procent, då jag har 40 procent anställning (jag skriver journalistiskt material till RFSU). Jag gör gärna uppdrag så kontakta mig ifall ni är i behov av kvalitativa och välskrivna journalistiska texter eller annat skrivet material! Allra enklast brukar vara att mejla mig på ana (snabela) udovic.se

I år det 19 år sedan jag började arbeta som journalist, och förutom att driva tidningar, ge ut böcker skrivna av mig eller med mig som redaktör, har jag utökat mitt jobbregister med föreläsningar om den unga generationen samt med undervisning, framför allt i journalistik, men även en del ashtangayoga.

Jag skriver om allt från samhällsförändringar till hälsofrågor och mat. Föräldraskap, inredning, relationer, klimatfrågor, arbetsmarknadsfrågor och filosofiska eller psykologiska spörsmål är lite av det som finns på min repertoar.
Som sagt, bara att höra av sig med förslag.
Väl mött!

Vad våren 2016 innebar

Då är vårterminen 2016 snart till ända. Den här våren har jag som vanligt skrivit en hel del artiklar till tidningar som Ottar, Kupé, Fotografisk Tidskrift, Svenska Dagbladet, Syre, Vi Föräldrar, Finansliv och många fler. Jag har hållt föredrag apropå min bok Generation Ego och varit redaktör för RFSU:s material till tidningen Metro. Jag skriver dessutom en faktabok i mindre format, nämligen en bok om yogans filosofi, för Yogashala Stockholm.

Men speciellt för våren 2016 är att jag också har arbetat som lärare i journalistik på Tollare folkhögskola på 50 procent (jag har tidigare varit lärare i journalistik på Berghs School of Communication). Utbildningen är tvåårig, men finns även som distanskurs. Avslutningen var i slutet av maj och i mitten av juni börjar min semester.

Så ha en trevlig semester alla! I augusti arbetar jag igen.