Snart år 2020

Ytterligare ett år har gått, det här året har jag arbetat heltid som lärare i samhällskunskap och historia på Danderyds Gymnasium. Jag har lärt mig väldigt mycket och haft elever i alla årskurser som fått lära sig om demokratiska processer, mänskliga rättigheter, medial strategi, vetenskapliga metoder och rapporter, historiska processer, börskraschar och revolutioner, förtryck och kamp för bättre villkor. Det har varit roligt att se eleverna utvecklas under den här tiden.

Allra roligast är att se när de har blivit så nyfikna att de inte kan låta bli att reda på mer – och det är en lyx med lärarjobbet: Att få vara där och se hur unga människors världsbild öppnar sig.

År 2019 har börjat

Då är vi inne på ett nytt år, 2019 har precis börjat när jag skriver det här. I dagarna kommer boken jag skrivit som medförfattare tillsammans med Anna Hage, 30 år av tystnad, ut på pocket.

I övrigt arbetar jag som lärare i samhällskunskap och historia på Danderyds Gymnasium, då och då också som yogalärare i ashtangayoga och vid sidan av det arbetar jag (som vanligt) med att skriva och redigera texter, men i mindre skala än jag vanligtvis gör eftersom lärarjobbet tar mycket av min tid.

Jag hoppas på ett år med mycket läsande, skrivande och lärande. Vi behöver alla lära oss nya saker, oavbrutet, och när vi väl väckt nyfikenheten så går det inte att låta bli att lära sig nytt, förkovra sig, utveckla sitt tänkande. Läs på, bilda dig, gör allt du kan för att behålla ett öppet sinne.

Det är mitt råd för ett roligare liv.

Lärare på allvar

Från hösten 2018 kommer jag att på allvar börja arbeta som gymnasielärare i mina ämnen, samhällskunskap och (så småningom) historia. Hittills har jag varit åtta månader på Thoren Business School där jag varit samhällskunskapslärare för tre klasser, mentor för en annan klass samt vikarierat då och då i historia. Under samma period har jag arbetat som journalist och skrivit i Metro regelbundet.

Jag har fått min behörighet som lärare och tycker att det är ett fantastiskt roligt och utvecklande jobb. Men skriva kommer jag alltid att göra. Och, såklart, läsa.

Men innan hösten kommer sommarlovet. Ha en fin sommar!

Lärarexamen och ny bok

Nu har jag äntligen tagit examen på lärarutbildningen. Jag är numera behörig lärare i samhällskunskap och historia på gymnasienivå. Yey!

Dessutom kom boken 30 år av tystnad ut i början av februari, där jag är medförfattare och berättelsen handlar om Anna Hage, som blev vittne till Palmemordet, 17 år gammal.

Under våren kommer jag att fortsätta 50 procent som journalist, skriver bland annat för Metro, Biblioteksbladet, Fotografisk Tidskrift med flera tidningar och så förstås med författarskapet, som kan innebära en del föreläsningar och annat skrivande. Övrig tid arbetar jag som lärare i mina ämnen.

I februari kommer nästa bok

Den 7 februari kommer min nästa bok ut – fast den är inte helt min, utan jag är medförfattare. Boken heter 30 år av tystnad och det är Anna Hage som är den andra författaren, det är en berättelse om hennes liv som starkt påverkats av mordet på Olof Palme. Hon försökte nämligen rädda livet på honom.

Vad gäller lärarutbildningen ska den vara klar och jag inväntar bara det allra sista för att få mitt examensbevis som ska leda till lärarlegitimationen. Jag arbetar halvtid som lärare redan, jag är gymnasielärare i samhällskunskap och historia. Den övriga tiden är jag verksam som journalist.

Här kan ni läsa en av mina senast publicerade texter – den handlar om den unga generationen (precis som boken Generation Ego som jag gav ut 2014).

Snart färdig lärare

Tiden går. Nu gör jag min allra sista termin på Stockholms Universitets lärarutbildning KPU, alltså Kompletterande Pedagogisk Utbildning. Den sista terminen innebär den sista praktikperioden (jag håller alltså lektioner i samhällskunskap och historia på Thoren Business School) samt en C-uppsats som ska lämnas in i januari 2018. Sedan är jag behörig ämneslärare för gymnasiet i mina ämnen, historia och samhällskunskap.

Men såklart arbetar jag också med skrivandet. Ett stort projekt, faktiskt en bok, än så länge hemlig, har jag varit medförfattare till. Den kommer ut på Bokförlaget Forum i februari 2018. Dessutom skriver jag artiklar som alltid, i höst går det att läsa mina alster i bland annat Fotografisk Tidskrift, på RFSU:s hemsida och i tidningen Metro.

Jag arbetar också som yogalärare på Yogashala Stockholm. Lärare i ytterligare ett ämne alltså, fast yogan är kanske att betraktas som ett mer fysiskt/filosofiskt ämne.

Antologi, journalistik och studier

En antologi som heter ”En annan historia” (redaktör: Lina Thomsgård) kom ut i januari 2017 på Volante förlag. Jag är en av de 51 personer som skrivit text i boken. Alla har valt en person i historien de berättar om. Den person jag skrivit om är Barbro Alving. Som jag älskar, för hennes humor, språk, pladdrighet i kombination med stort allvar.

Annars arbetar jag som vanligt med journalistik, jag skriver för olika tidningar som Biblioteksbladet, Metro, Fotografers Tidskrift och Syre, för att nämna några.

Dessutom utbildar jag mig – snart är jag färdig yogalärare. Och så småningom ska jag även ha en lärarlegitimation i samhällskunskap och historia på gymnasiet, är tanken. Önska mig lycka till, det behöver jag!

Pågående arbete

Då sparkar hösten 2016 igång. I höst arbetar jag som frilansjournalist på 60 procent, då jag har 40 procent anställning (jag skriver journalistiskt material till RFSU). Jag gör gärna uppdrag så kontakta mig ifall ni är i behov av kvalitativa och välskrivna journalistiska texter eller annat skrivet material! Allra enklast brukar vara att mejla mig på ana (snabela) udovic.se

I år det 19 år sedan jag började arbeta som journalist, och förutom att driva tidningar, ge ut böcker skrivna av mig eller med mig som redaktör, har jag utökat mitt jobbregister med föreläsningar om den unga generationen samt med undervisning, framför allt i journalistik, men även en del ashtangayoga.

Jag skriver om allt från samhällsförändringar till hälsofrågor och mat. Föräldraskap, inredning, relationer, klimatfrågor, arbetsmarknadsfrågor och filosofiska eller psykologiska spörsmål är lite av det som finns på min repertoar.
Som sagt, bara att höra av sig med förslag.
Väl mött!

Vad våren 2016 innebar

Då är vårterminen 2016 snart till ända. Den här våren har jag som vanligt skrivit en hel del artiklar till tidningar som Ottar, Kupé, Fotografisk Tidskrift, Svenska Dagbladet, Syre, Vi Föräldrar, Finansliv och många fler. Jag har hållt föredrag apropå min bok Generation Ego och varit redaktör för RFSU:s material till tidningen Metro. Jag skriver dessutom en faktabok i mindre format, nämligen en bok om yogans filosofi, för Yogashala Stockholm.

Men speciellt för våren 2016 är att jag också har arbetat som lärare i journalistik på Tollare folkhögskola på 50 procent (jag har tidigare varit lärare i journalistik på Berghs School of Communication). Utbildningen är tvåårig, men finns även som distanskurs. Avslutningen var i slutet av maj och i mitten av juni börjar min semester.

Så ha en trevlig semester alla! I augusti arbetar jag igen.

Snart nytt år

Nu lackar det mot jul, och en välbehövlig ledighet. Hoppas alla får en fridfull sådan, och en bra nyårsafton på det!

De artiklar jag skrivit som ligger ute, är bland annat en om hederskulturen inom frikyrkan, för tidningen Ottar, länk finns här. Under hösten har man också kunnat läsa flera artiklar jag skrivit i tidningen Kupé – jag har bland annat gjort en omslagsintervju, med Musse Hasselvall, samt artikeln ”Farväl till ekorrhjulet”, ni som inte åkte tåg då kan få en liten uppfattning om innehållet genom att klicka på den här länken. Ytterligare en omslagsintervju gjorde jag med Lars Dahmén (Bonnier Tidskrifters nya vd) för tidningen Allt om Tidskrifter, här kan ni läsa mer.

Jag har också föreläst en hel del om min bok Generation Ego, bland annat deltog jag i ett samtal som följde på en teater- och dansuppsättning om narcissism som var inspirerad av min bok. Det var på Göteborgs-Operan i november. Jag har också varit och pratat på flera skolor, för både föräldrar och skolpersonal under hösten.

Framför mig har jag en hel del artiklar att skriva eller färdiga alster som väntar på publicering. De som vill läsa dem får läsa tidningar som Fotografisk Tidskrift, Syre, Mama och Biblioteksbladet – samt förstås Ottar och Kupé, som jag fortsätter att arbeta för.

Dessutom har jag blivit ”Månadens medlem” i författarförbundets sektion Minerva. En intervju med mig finns här.
Som sagt – God jul och gott nytt år på er!