Vem är jag

Jag heter Ana Udovic, är född 1971 och arbetar som lärare på gymnasiet, författare och frilansjournalist.

Vad gör jag nu? Just nu arbetar jag som lärare och mentor på Danderyds Gymnasium, med ämnena samhällskunskap och historia. Jag är också utbildad journalist och arbetar som författare. Eftersom jag frilansat i många år har jag haft flertal uppdragsgivare, från Dagens Nyheter till Fotografisk Tidskrift och Metro med flera, men jag har också arbetat för tidningar som Fokus, Family Living, Damernas Värld, bang, Amelia, Icakuriren, Stockholm City (där jag ansvarade för Jobb&Karriär samt Hälsa&Livsstils-sidorna varje vecka under våren 2011). Jag har tidigare arbetat med moderering på aftonbladet.se och varit lektör (läst manus) på förlaget Wahlström & Widstrand. Jag har tidigare också varit lärare i journalistik, både på Berghs School of Communication (2005-2010) och på Tollare folkhögskola (2016). Dessutom har jag varit redaktör för flera böcker, bland annat Psykologförbundets ”En bok för vem som helst” (2010) och ”Jag känner mig så konstig!” (2012). År 2008 gav jag ut en barnbok som heter ”Vem är tjuven, Mirjana?” på Olika förlag, och 2009 till dags dato har jag skrivit manus till barnserietidningen Tivoli på positiv förlag. 2014 kom min faktabok ”Generation Ego” ut på Ordfront förlag, 2017 deltog jag i antologin ”En annan historia” och 2018 kom 30 år av tystnad ut, skriven av Anna Hage och med mig som medförfattare.

Kort om min bakgrund: Jag gick ut Journalistprogrammet på Göteborgs Universitet 1997 (har även fil kand med statskunskap som huvudämne) och har arbetat som journalist sedan dess, först som allmänreporter och redigerare på tidningar som Blekinge Läns Tidning, Norrköpings Tidningar, Upsala Nya Tidning, DN samt Aftonbladet. Därefter blev jag rekryterad till då nystartade Sourze, en tidning som skrivs av läsarna själva. Jag arbetade där i tre år (var politisk redaktör samt redaktionschef, ansvarig redaktör får boken Sourze.politik). Efter Sourze började jag frilansa, år 2004. Har hoppat in en del som redaktör och reporter, på mama sedan 2005, och på DN Insidan 2010-2011, dessutom var jag med i starten av affärstidningen Passion for business och kulturtidningen Vi Läser. Efter 12 års frilansande bestämde jag mig för att skaffa ytterligare en yrkesexamen och läste in och kompletterade tidigare studier.

2018 tog jag examen från lärarutbildningen och blev behörig lärare i samhällskunskap och historia på gymnasienivå.

Dessutom är jag utbildad ashtangayoga-lärare och håller yogapass för Yogashala Stockholm.

Klicka här för CV med fullständig utbildning och arbetserfarenheter.

Vad gör jag helst? Jag är intresserad av att lära mig saker och av utveckling av viktiga värden i samhället – det kan gälla demokrati, jämställdhet, ekologi eller mänskliga rättigheter. Litteratur, film och yoga är andra intressen. Egentligen är jag alltid intresserad av nytänkande och kreativitet i alla dess former.

Annat: Jag har körkort. Jag bor och arbetar på Söder i Stockholm och har två barn födda 2003 och 2005.

Foto: Eva Hedberg.

Lämna ett svar